Friday, November 5, 2010

Politicke partije-licni pogled

Lose stanje u Srbiji nije samo posledica stvorena ponasanjem aktualne vlasti, vec je posledica i loseg delovanja opozicionih partija.

Politicki zivot u Srbiji vrti se na neostvarivim obecanjima aktualne vlasti i nastojanjima vecine opozicionih partija da one dodju na vlast i ,gradjanima, isporucuju ista, neostvariva obecanja. Vecina opozicionih partija , opozicija je samo po trenutnom statusu, ne po idejama i ne po spremnosti da Srbiju modernizuje, iznutra, snagom , raspolozivim resursima i mudroscu svih srpskih gradjana.

Histericno nastojanje vladajuce politicke koalicije da monopolizuje i politicki kapitalizuje pristupanje Srbije EU, po bilo koju cenu, opozicija umesto da iskoristi kao platformu za svakodnevno ,politicko raskrinkavanje aktualne vlasti i njene filosofije puzanja i neprihvatljive cene, koju je spremna da plati da udje u EU, ona se utrkuje da pokaze da nije nista manje evropejska i, da je, cim osvoji vlast, spremna to i da dokaze. Castan izuzetak od ovakve politicke filosofije jeste DSS.

Sve politicke partije Srbije, u manjoj ili vecoj meri, imaju u svojim programima opredeljenje da razvijaju demokratiju, dok istovremeno unutar sopstvene organizacije skoro da uspostavljaju svojevrsni kult licnosti partijskog vodje: Radikali i Seselj; SPO i Vuk Draskovic; DS i Tadic; Liberali I Ceda Jovanovic; SNS i Toma Nikolic ,itd.

U odnosu na pitanja od nacionalnog interesa medju politickim partijama Srbije nema kosenzusa, sto predstavlja tragicnu realnost i dovodi sudbinu zemlje u ozbiljna iskusenja. Demokratska stranka i g-din Tadic, uz pomoc koalicionog partnera SPS i njegovih marginalnih politickih satelita, sprovodi sopstvenu politicku platformu: EU po svaku cenu. Mocnim politicko-propagandnim aparatom ,uz krsenje Ustava Srbije, sistematski rade na amputiranju dela drzave Srbije. KiM nije vise problem za vladajucu elitu i njivog politickog rivala SNS-problem je kako Albancima isporuciti vlasnicki list a da bude bez njihovog potpisa. Nesrecne Srbe , preostale na KiM , pozivaju da izadju na izbore koje ce raspisati nelegalne institucije na okupiranom KiM(sto ce "poboljsati" njihov zivot-kazu oni) ili ih (SNS) savetuju da ne izadju ali nece se ljutiti i ako izadju(jer oni tamo ne zive). Kakav doprinos ocuvanju drzave od novopecenih evropejaca!

DSS, bez obzira na konstatu u svom politickom delovanju, da je ocuvanje drzave i njene teritorije pitanje svih pitanja, ne radi dovoljno uporno da gradjanima Srbije objasni znacaj pitanja drzavnih prioriteta i d se pritom jasno izjasni o svom vidjenju puta ka EU ili o mogucim alternativama. Propagandna aktivnost DSS svedena je na kabinetska saopstavanja, umesto na ,svakodnevni kontakt i rad sa potencijalnim glasacima. U slucaju da se dalje marginalizuje ,DSS ostavlja prazan prostor na poltickom centru u Srbiji i time omogucuje ucvrscivanje pozicija onih stranaka kojima je i beogradski pasaluk dovoljan ako su na vlasti.

Sve politicke partije Srbije, sa malim izuzetkom, nemaju ozbiljan ekonoski program niti se ekonomska pitanja u njihovom delovanju pojavljuju kao najvazniji kriterij za opstanak ili odlazak sa vlasti. Deo odgovornosti u vezi sa ovim je i na birackom telu Srbije-o izborima i pitanjima od zivotne vaznosti najvise se raspravlja na slavama( sto nije lose) , medjutim u procesu odlucivanja, umesto kritickog sagledavanja stvarnosti i obecanja, koje daju politicke stranke, pobedjuje navijacka strast posmatraca fudbalske utakmice.

Politicki zivot u Srbiji neprestano komplikuje uticaj zainteresovanih, razlicitih, svetskih faktora za prostor zapadnog Balkana. Ovakvi uticaji vrse polarizaciju politickog zivota u Srbiji sto dovodi do situacije da neke stranke , svesno ili slucajno, postaju instrumenti za interse stranih faktora. Nikakvim opresivnim ili drugim, demoratskom drustvu, neprihvatljivim metodama, ne treba organizovati lov na vestice, ali postovanje Ustava i odluka Skupstine Srbije, moraju biti granicne linije delovanja politickih stranaka.

Finansiranje politickih stranaka u Srbiji, bez dovoljne je transparentnosti i cesto razlog da se ne raspoznaje granica izmedju dozvoljenog uticaja pojedinaca na politici zivot stranaka i mafijaskog udruzivanja i kamufliranja mafije politickom strankom.
 

No comments:

Post a Comment