Thursday, October 13, 2016

BEOGRAD NA VODI I ZUTE PATKE PORED VODE

Obnarodovanje projekta Beograd na vodi, u politickom zivotu Srbije , dovelo je do pojave zute patke pored iste vode.
Samovoljom vlasti u Srbiji, projekat Beograd na vodi, provucen je kroz Skupstinu Srbije i,preko lex specialis, postao sveta krava "ekonomskog napretka" Srbije.

Projekat Beograd na vodi kontroverzan je ne samo po svojoj sustini(radi se o 170 ha najvise klase gradjevinskog zemljista pored reke Save, u Beogradu), vec i po entitetima naznacenim  u Ugovoru i njihovim pravima i obavezama.

Kontroverzan je nacin izbora "strateskih partnera", visina njihovog pocetnog ulaganja u zajednicki"projekat" i u vezi sa tim i njihova prava kao serholdera.

Narocito kontroverzne su odredbe  o izdavanju u zakup gradjevinskog zemljista u okviru granica projekta Beograd na vodi BEZ NAKNADE i posebno odredbe da se pravo zakupa KONVERZUJE-PREVEDE u PRAVO SVOJINE.

Kontroverzan je nacin realizacije ovog projekta bez predhodne ,na nauci zasnovane analize, o ekoloskim, gradjevinskim, kulturo-istorijskim i ekonomskim efektima.

Ne ulazeci u sve druge kontroverze ovog projekta , ukljucivanje najviseg organa vlasti Republike Srbije u realizaciju projekta , navodi na zakljucak o zloupotrebi nosilaca najvise vlasti, da se jedan privatni,nalik mafijaskom stilu, interes, predstavi i proglasi kao opsti interes i kao takav od pljacke javne imovine pretvori u zakon.

Kao sto smo napomenuli projekat Beograd na vodi odnosi se na priobalje reke Save . Nije neobicno da se pored reke setaju patke. Neobicna je zuta boja jata ovih ptica koje su sletele pored Save, odmah po obnarodovanju projekta Beograd na vodi. Sta zute patke rade pored Save?
"Plovi patka pored Save , nosi pismo na vrh glave"...(iz decije pesmice). Kome ove zute patke nose pismo i sta ovo zuto jato simbolizuje?

Pokret "Ne davimo Beograd" izlegaao je i vlasnik je ovog zutog jata, sto povremeno slece pored Save i proseta u graanicama buduceg Beograda na vodi.Treba reci da pokret ne davimo Beograd nije prvi koji kao simbol ima patku. U 13.-om veku Papa Gregori lX, propovedao je da su patke ovaplocenje(olicenje) ASMODEUS-a, demona pohote i svih drugih strasti. Osnivacima pokreta ne davimo Beograd , verovatno je promakla ova propoved Pape Gregori-a lX, pa su uzimajuci zutu patku za svoj simbol, objavili zuta patka jeste simbol ljubavi, koju ovaj pokret zeli da pokaze.

"Pokazimo im da da niko ne sme biti iznad zakona, a da zakon ne sme opravdati otimacinu javnih dobara, zarad profita nekolicine, nego omoguciti pravednu i ravnopravnu raspodelu resursa i jednake sanse za dostojanstven zivot u kome se ne plasimo da je nasa porodica ili kuca sledeca na putu njihove demonstracije nasilja".(iz proglasa pokreta ne davimo Beograd).

Gornji citat iz pomenutog proglasa bila bi divna poruka ljubavi zute patke prema pravdi, da u ovom istom proglasu nema i poruke patke iz propvedi Pape Gregori-a lX, koja u "pismu iznad glave" nosi poruku:
"zakon ne sme opravdati otimacinu javnih dobara zarad profita nekolicine, nego omoguciti pravednu i ravnopravnu raspodelu resursa"...
Da li da ,naivno, poverujemo pokretu ne davimo Beograd da se zalaze da se projekat Beograd na vodi
pravedno i ravnopravno raspodeli na hiljade, povremenih, setaca zute patke. Naravno da ne. Zuta patka je isto simbol pohote kao u propovedi pomenutog pape.

Zuta patka pored Save svojevrsna je poruka , jedne mafije drugoj mafiji, da ce plen morati da se deli.
Plen je, naravno, projekat Beograd na vodi. Vecina setaca iza zute patke naivno veruje da koraca zbog pravde, dok je u toj grupi setaca i jedan deo pojedinaca angazovanih obecanjima da ce dobiti deo kolaca.
Politicke poruke skrivene iza zute patke sluze kao korektivni faktor za pritisak i poruka su mafiji "strateskih partnera": podelimo plen ili organizujemo prevrat i uzecemo vam sve!

Rusenje u Savamali tokom noci i rusitelji sa fantomkama na glavi doveli su do prve zrtve obracuna dveju mafija. Vlast je nemocna da otkrije , ne samo identitet lica koje je dalo nalog da se rusi nocu, vec i identitet rusitelja sa fantomkama. Mozda se odgovor zasto je vlast nemocna da resi ovaj slucaj nalazi u sledecoj pretpostavci: rusioci sa fantomkama nisu u sluzbi mafije tzv."strateskih partnera", vec su ,mozda, u sluzbi mafije sa zutom patkom i zeljom da postane i ona "strateski partner". Mozda svesna ovakve poruke, vlast  trazi resenje kako da zutu patku prihvati kao "strateskog partnera" u projektu Beograd na vodi i, po svaku cenu, izbegne da joj zuta patka postane partner, ako ne i vecinski, u Nemanjinoj 11.

Izgleda komplikovano, jel? Ne, ako se slozimo sa propovedi Pape Gregori-a lX, da je patka, pa i zuta, olicense pohote . Novac i moc su, takodje, u kategoriji pohote .
Poruka setacima: pustite patke da odlete, ne budite guske u magli. Okrenite se , podignite zastavu Srbije i pokazite NJEMU i NJIMA da je Srbiji jedini "strateski partner"-NAROD SRBIJE.

Zivela Srbija!
mislitidrugacije.blogspot.com


No comments:

Post a Comment